Persbericht - Nieuw licht op kindermishandeling: de rol van omstanders

Op 16 april vindt een debat plaats over de vraag waarom ingrijpen bij kindermishandeling in gezinnen zo moeilijk is en wat er gebeurt er als omstanders horen, zien en toch zwijgen.

Experts op het gebied van kindermishandeling stellen het gevaar aan de orde van besloten gemeenschappen waar grote machtsverschillen kindermishandeling in stand houden, waar omstanders medeplichtig zijn. In het boek ‘De Omstanders’ wordt de buurt opgevoerd als dekmantel voor huiselijk geweld. Zullen er nog meer buurten volgen, vraagt Wim Slot zich af, in navolging van onthullingen in kerk, sport, leger en jeugdzorg?

Het debat gaat vooraf aan het debat in de Tweede Kamer op 24 april over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Tijdens de bijeenkomst wordt het boek De Omstanders. Autobiografie van een buurt gepresenteerd.

Historica Jorien Meerdink onderzocht de geschiedenis van huiselijk geweld in een van de eerste doorzonwijken van Nederland. Háár wijk. Een hechte ingenieursbuurt, inkijk alom, keurige mensen, maar de schijn bedroog. Ze interviewde vijftig bewoners en betrokkenen: daders, slachtoffers en omstanders, en vindt vele antwoorden op de vraag waarom niemand ingreep toen het geweld in haar gezin escaleerde.
Ze verwerkte de geschiedenis van twee generaties in De Omstanders.

Tania Kross en Charles Hens zingen ter nagedachtenis aan kinderen die mishandeling niet overleefd hebben.

 

Mail naar jorien@jorienmeerdink.nl om jezelf en eventuele anderen aan te melden.

Meld je aan voor de boekpresentatie en debat